В Україні за 5 місяців 2024 року зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ), проти 17 111 за аналогічний період минулого року. Найбільше випадків ГКІ медики зафіксували в Одеській – 2 313, Дніпропетровській — 1 721, Львівській — 1 832 та Вінницькій областях — 1 660.
Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Захворювання починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. А найпоширенішими факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. У спеку важливо бути особливо обережними, слідкувати за чистотою рук, посуду; їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту (пляшкову) воду.
Профілактика ГКІ:
Перебування у місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води – передумови появи та поширення «кишкових» захворювань. Вони легко передаються від людини до людини та особливо небезпечні під час війни. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
Нагадаємо, у літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.