Сollaborator

предложите новость

форма отправки новости
X

    В Одесі розпочався фестиваль «Чорноморський степ»

    Ярмарок культур Причорномор’я, Придніпров’я та Слобожанщини, виступи кобзарів, бандуристів і лірників, етно-рок-фестиваль More Music Fest – все це чекає на гостей фестивалю «Чорноморський степ», який відкрився у парку Шевченка.

    На відкритті фестивалю побував фотокореспондент Української Служби Інформації Арсен Подосян.

    У суботу у парку грали та співали кобзарі, лірники та бандуристи з різних куточків України. За словами одеського кобзаря, лідера гурту «Друже музико» і шкільного вчителя Максима Трубнікова, ідея кобзарського фестивалю виникла дуже давно – сам Максим зайнявся традиційною українською музикою ще у 2010 році, а наступного року власноруч створив музичний інструмент. Себе і своїх однодумців він називає «реконструкторами», адже вони відновлюють традиції, які існували в Одесі здавна.

    • Можна говорити що в Одесі ми відновили кобзарську майстерню. Тому що ми історично знаємо, що на вулиці Малій Арнаутській в кінці ХІХ сторіччя – на початку ХХ сторіччя в Одесі існувала така кобзарська майстерня. Деякі музичні інструменти збереглися і зберігаються в музеях України. Крім того, ми знаємо, що на вулиці Тираспольській в 20-х роках ХХ сторіччя жив лірник, грав на колісній лірі, – розповідає кобзар.

    Максим Трубніков, кобзар і лідер гурту «Друже музико»

    Музиканти грають на кобзах, лірах, а також на «старосвітських» бандурах. Це не та «академічна» бандура, яку вивчають у консерваторії, пояснює цехмайстер київського кобзарського цеху Микола Товкайло – але автентичний народний інструмент. Коли учень приходить навчатися до кобзарського цеху, каже майстер, він повинен сам змайструвати собі бандуру. Тому вона звучить так само, як і сотні років тому.

    Микола Товкайло, цехмайстер Київського кобзарського цеху

    Сьогодні, 20 липня, з 11:00 до 18:00 у парку Шевченка відбуватиметься «Ярмарок культур», на якому гості з восьми областей України проведуть майстер-класи з петриківського розпису, витинанки, ліплення з глини та інших творчих навичок. Також можна буде послухати етнічні гурти й фольклорні колективи й навіть побачити інсценування уривку старовинного слобожанського весілля.

    І, нарешті, у неділю, 21 липня, з 16:00 до 20:00 на концертному майданчику «Мушля» відбудеться концерт етно-рок-гуртів More Music Fest.

    Зазначимо, що організаторами фестивалю «Чорноморський степ» є КП «Парки Одеси», громадська організація «Десяте квітня» і More Music Club. За словами організаторки, Яни Титаренко, фестиваль започаткували минулого року.

    Він дуже сподобався, був дуже популярний, про нього багато говорили, і ми вирішили, що це має бути традицією. Цього року ми повторили цей фестиваль, він виявився дуже потужний, приїхало набагато більше спільнот, і ми плануємо проводити цей фестиваль щорічно. Мета фестивалю – нагадати, що Причорномор’я, причорноморський степ – це територія, на якій жили представники різних культур. Ми жили в гармонії, і міфи про російську імперію, яка прийшла і подарувала нам цивілізацію повинні залишитися міфом, а не частиною нашої історії, – розповідає організаторка.

    Добавить комментарий

    Планировка квартир – куда обратиться за помощью?

    Существует множество планировок квартир, но подобрать идеальную – задача не из простых. Цена малейшей ошибки может измеряться круглой суммой и потраченными усилиями.  NSDgroup предлагает первоклассные услуги по планировке квартир, которые помогут вам максимально эффективно использовать пространство вашего жилья. Компания предоставляет индивидуальные решения в зависимости от количества комнат и ваших пожеланий. Будь то незначительные изменения или […]

    Як відкрити та використовувати європейську картку від криптогаманця Trustee Plus

    У світі, де фінансові установи все більше зосереджені на контролі над діями своїх клієнтів, Trustee Plus виходить за рамки традиційного підходу, пропонуючи користувачам новий рівень свободи. Замість того щоб обмежувати вас, мета компанії — дати користувачам інструменти для управління своїми коштами без будь-яких блокувань. Нещодавні нововведення НБУ, що стосуються лімітів на P2P-перекази, значно ускладнили життя […]

    Как обменять криптовалюту в Одессе: безопасные и проверенные способы

    С ростом популярности криптовалют все больше людей в Одессе начинают интересоваться возможностью обмена фиатных денег (гривны, доллары и т.д.) на  криптовалюты. К сожалению, наряду с ростом криптоэкономики увеличивается и число мошенничеств в этой сфере. Поэтому очень важно выбрать надежный и безопасный способ обмена.  Добавить комментарий

    Выбираем автомобильные аккумуляторные батареи: особенности литиевых, свинцово-сурьмянистых, калиевых

    В любом автомобиле важна каждая деталь механизма. Двигатель, конечно, сердце машины, но без множества других компонентов, включая аккумулятор, автомобиль попросту не заведется. Современные автомобили оснащены сложными электронными компонентами, сохраняя безопасность движения и повышая комфорт водителя, потребляя энергию даже когда двигатель выключен. Поэтому аккумуляторная батарея должна быть не только мощной для запуска двигателя, но и емкой, […]