Сollaborator

предложите новость

форма отправки новости
X

    На Одещині медики зафіксували 2 313 випадків ГКІ з початку року

    В Україні за 5 місяців 2024 року зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ), проти 17 111 за аналогічний період минулого року. Найбільше випадків ГКІ медики зафіксували в Одеській – 2 313,  Дніпропетровській — 1 721, Львівській — 1 832 та Вінницькій областях —  1 660.

    Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Захворювання починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.

    Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. А найпоширенішими факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та  кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. У спеку важливо бути особливо обережними, слідкувати за чистотою рук, посуду; їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту (пляшкову) воду.

    Профілактика ГКІ:

    • дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;
    • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
    • мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
    • не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

    Перебування у місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води – передумови появи та поширення «кишкових» захворювань. Вони легко передаються від людини до людини та особливо небезпечні під час війни. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.

    Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:

    • купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу чи офіційних торгових мережах;
    • мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
    • мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
    • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
    • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
    • зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
    • використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
    • не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах  або якщо ви не впевнені у їх якості;
    • в умовах тривалої відсутності  електроенергії не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

    Нагадаємо, у літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

    Добавить комментарий

    Венчурные инвестиции для бизнеса: как привлечь капитал в стартап

    Главная проблема начинающих предпринимателей – недостаток средств. Любое дело требует стартового капитала, который зачастую рассчитать не так уж просто. И как следствие, стартаперам приходится искать дополнительные источники финансирования. Таковыми могут стать венчурные инвестиции. Преимущества венчурных инвестиций для стартапа Для бизнеса венчурные инвестиции несут такие плюсы: Материальная помощь – прежде всего, стартап получает источник финансирования. Это способствует росту […]

    Найкращі марки рому: що п’ють в Україні та світі

    А ви куштували напій піратів? Можна не сумніватися, що не менш як половина читачів відповість на це питання негативно. Найпопулярніший інгредієнт незліченної кількості коктейлів дуже гарний і в чистому вигляді, тому продегустувати його потрібно обов’язково. Питання в тому, як вибрати справжній ром, якщо ви про нього майже нічого знаєте. Спробуємо вас зорієнтувати, запропонувавши рейтинг найкращих […]

    Лучшие марки рома: что пьют в Украине и мире

    А вы пробовали напиток пиратов? Можно не сомневаться, что не менее половины читателей ответит на этот вопрос отрицательно. Популярнейший ингредиент бесчисленного количества коктейлей очень хорош и в чистом виде, так что продегустировать его нужно обязательно. Вопрос в том, как выбрать настоящий ром, если вы о нем почти ничего знаете. Попробуем вас сориентировать, предложив рейтинг лучших марок […]

    Оборудование для испытания бетона и его роль

    Бетон является основным строительным материалом для возведения зданий, мостов и дорог. Его свойства должны соответствовать стандартам, чтобы конструкции могли выдерживать нагрузки и воздействие окружающей среды. Лабораторное оборудование для испытаний бетона помогает проверить его прочностные, физико-химические и эксплуатационные характеристики. Чтобы проверка прочности бетона было точным, важно применять качественное оборудование. Для чего проводятся испытания бетона? Основная цель испытаний бетона […]