Сollaborator

предложите новость

форма отправки новости
X

    Створен цифровий каталог хрестів старовинного козацького кладовища в Одесі

    Громадська організація «Піксельовані Реальності» оголосило про випуск цифрового «Каталогу хрестів Куяльника» — одного з найбільших і найстаріших козацьких цвинтарів України.

    Цей проєкт, реалізований в рамках ініціативи EU4Culture, спрямований на збереження культурної спадщини та руйнування імперських міфів про історію Одеси, передає Українська Служба Інформації.

    Каталог хрестів Куяльника

    Куяльницьке кладовище, розташоване на околицях Одеси, є історичною пам’яткою другої половини XVIII – кінця XIX століть. Воно стало місцем останнього спочинку для багатьох козаків, які відіграли значну роль в історії регіону задовго до офіційного заснування Одеси в 1794 році. Найстаріший хрест, датований 1791 роком, був встановлений ще до того, як російська імперія проголосила створення міста.

    Загалом на кладовищі знаходиться понад 500 поховань, з яких близько 200 увінчані кам’яними хрестами, а 32 мають написи. За допомогою фотограмметрії та 3D-моделювання, команда «Піксельовані Реальності» зацифрувала 32 з цих хрестів. Отримані у результаті високоточні моделі та текстури дозволили розібрати нові знаки та уточнити роки частини поховань.

    Метою проєкту є збереження та вивчення цінної української спадщини, що сприятиме глибшому розумінню ідентичності жителів Одеси. Ми також сподіваємося, що завдяки детальній інвентаризації не тільки територія кладовища, а та окремі хрести отримають статус культурної спадщини та будуть охоронятися від руйнувань, – розповідає Дмитро Жданов, керівник краєзнавчої групи ODESSA INCOGNITA, автор семи книг з історії Одеси.

    Каталог хрестів Куяльницького кладовища руйнує імперські міфи про історію Одеси та доводить, що українці жили тут задовго до заснування міста. Цей проєкт також спрямований на скасування російських наративів та висвітлення того, що протягом багатьох століть тут співіснували люди різних національностей, зокрема кримські татари, турки, українці та греки, – додає Яна Бойцова, співзасновниця ГО «Піксельовані Реальності».

    Над створенням Каталогу хрестів Куяльника працювали: керівник краєзнавчої групи ODESSA INCOGNITA Дмитро Жданов, спеціаліст з картографічного дизайну та просторового аналізу Федір Гонца, а також команда «Піксельовані Реальності».

    Каталог хрестів Куяльника доступний на сайті «Піксельовані Реальності», де кожен охочий може переглянути 3D-моделі хрестів, ознайомитися з їхньою історією та деталями.

    Довідка:

    ГО «Піксельовані Реальності» – неприбуткова організація, що спеціалізується на цифровому збереженні культурної спадщини.

    Проєкт реалізується громадською організацією у партнерстві з Департаментом культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради, фінансується Європейським Союзом в рамках проєкту EU4Culture, що реалізується Goethe-Institut у партнерстві з Данським інститутом культури, Чеськими Центрами та Французьким Інститутом у Грузії.

    Добавить комментарий

    Планировка квартир – куда обратиться за помощью?

    Существует множество планировок квартир, но подобрать идеальную – задача не из простых. Цена малейшей ошибки может измеряться круглой суммой и потраченными усилиями.  NSDgroup предлагает первоклассные услуги по планировке квартир, которые помогут вам максимально эффективно использовать пространство вашего жилья. Компания предоставляет индивидуальные решения в зависимости от количества комнат и ваших пожеланий. Будь то незначительные изменения или […]

    Як відкрити та використовувати європейську картку від криптогаманця Trustee Plus

    У світі, де фінансові установи все більше зосереджені на контролі над діями своїх клієнтів, Trustee Plus виходить за рамки традиційного підходу, пропонуючи користувачам новий рівень свободи. Замість того щоб обмежувати вас, мета компанії — дати користувачам інструменти для управління своїми коштами без будь-яких блокувань. Нещодавні нововведення НБУ, що стосуються лімітів на P2P-перекази, значно ускладнили життя […]

    Как обменять криптовалюту в Одессе: безопасные и проверенные способы

    С ростом популярности криптовалют все больше людей в Одессе начинают интересоваться возможностью обмена фиатных денег (гривны, доллары и т.д.) на  криптовалюты. К сожалению, наряду с ростом криптоэкономики увеличивается и число мошенничеств в этой сфере. Поэтому очень важно выбрать надежный и безопасный способ обмена.  Добавить комментарий

    Выбираем автомобильные аккумуляторные батареи: особенности литиевых, свинцово-сурьмянистых, калиевых

    В любом автомобиле важна каждая деталь механизма. Двигатель, конечно, сердце машины, но без множества других компонентов, включая аккумулятор, автомобиль попросту не заведется. Современные автомобили оснащены сложными электронными компонентами, сохраняя безопасность движения и повышая комфорт водителя, потребляя энергию даже когда двигатель выключен. Поэтому аккумуляторная батарея должна быть не только мощной для запуска двигателя, но и емкой, […]