Бойові дії, тимчасова окупація та замінування російськими загарбниками великої площі Херсонської області не дали змоги тамтешнім аграріям висадити знамениті кавуни. Але на допомогу прийшли одеські фермери. Так що, без зелено-червоних солодких «м’ячів» українці не залишаться.
Перший врожай одеських кавунів на власні очі побачила фотокореспондентка Української Служби Інформації Ніна Ляшонок.
Досі кавуни у регіоні майже не вирощувалися. Йшлося хіба що про маленькі висадки для власних потреб або на невелику продаж. Сьогодні можна говорити вже про масштабне вирощування.
Одесити перепрофілювали свої землі і виділили в Одеській області під вирощування кавунів 3 200 гектарів. І ми сьогодні бачимо врожаї, які виросли. Але це наші фермери, наші господарства, – розповідає керівник Одеської ОВА Олег Кіпер, який також приїхав на збір врожаю.
Олег Кіпер
Посіви баштанних від самого початку перебували під пильною увагою керівника області – щотижня він публікував у соцмережах, як зростає одеський кавунчик. За словами Олега Кіпера, в області кавуни вирощують місцеві фермери – господарств, релокованих з Херсонщини, поки немає. Але якщо бажаючі з’являться, Одещина обіцяє їм допомогти – адже херсонський кавун це вже частина нашої української історії.
Якоїсь особливої підготовки ґрунтів під кавуни не було, розповідає один з творців сьогоднішнього врожаю, співзасновник агрофірми «Нива» Михайло Стреля. Втім, фермери зіштовхнулися з проблемою нестачі вологи. Тим не менш, перший врожай цілком вдався, а аграрії отримали необхідний досвід.
Наступного року – ми вже зрозуміли, чого нам не вистачає – будемо робити крапельний полив, – говорить Михайло Стреля.
Михайло Стреля
Вже дуже скоро одеські кавуни з’являться у крамницях і на базарах Одещини і всієї України.
Источник: Новости Одессы